Beginpagina
    Kerstmarkten

    Kerstplaatjes
    Wallpapers
    E-cards
    Kerstreizen
    Webcams
    Recepten
    Kerstmuziek
    Puzzels
    Knutselen 
    Spelletjes
    Kleurplaten
    Links
    Toplijst
    Kerstpakketten
    Wintersport
    Kerstarrangementen
     
    Contact

 


 
 

  KerstWeb - Een zeer uitgebreide kerstpagina met een overzicht van alle kerstmarkten en veel meer, alles over kerst, kerstmarkten, kerst webcams, kerstreizen, kerstuitjes, kerstmuziek, kerstgedichten, kerstboom, kerstverlichting, kerstkaarten, kerstpakketten

Kerst Menu's

 

Kerstmenu 1
Toast met champignons
Kalkoensoep
Gepocheerde forel met zure roomsaus
Biefstuk met cognacsaus
Gestoofde worteltjes
Aardappelen met peterselie
Bananendessert


Kerstmenu 2
Kalkoensalade met meloen
Tomatensoep met kwark
Visfilet met garnalensaus
Ossenhaas in bladerdeeg
Groentebundeltjes
Aardappelkoekjes
Kwarktaart met cranbarry compote


Kerstmenu 3
Krabcoctail
Heldere ossenstaartsoep
Zalmmousse
Eend à l'orange
Spruitjes in sinaasappelboter
Aardappelsoesjes
Vruchtensallade


Kerstmenu 4
Gebakken kippenlevertjes op toast
Biersoep
Kaasschuitjes
Konijn in roomsaus
Bretonse aardappelen
Rode kool met abrikoosjes
Perziken met armagnac


Kerstmenu 5
Hamrolletjes met avocado
Kippenbouillon met ei
Soufflé met gerookte forel
Kerstkalkoen
Aardappelpuree-rozetjes
Spruitjes met amandelen
Kerstpudding


Kerstmenu 6
Runderbouillon met shii-take
Gevulde kalkoen
Witlof met cheddarsaus
Kerstpudding 2

Kerstmenu 7
Salade van gemarineerde groenten en rosbief
Gegrilde vis
Groene risotto
Granberrie-trifle


Vegetarisch menu 1
Tahoe-moes met toast en peer
Warme rode bietensoep met dille
Champignonsstroganoff met pasta
Chocolademoes

Alle gerechten zijn voor het grootste gedeelte van tevoren klaar te maken behalve de champignonsstroganoff met pasta.
De witte wijn in een gerecht kun je vervangen door iets meer bouillon te nemen (als kinderen mee-eten).


Vegetarisch menu 2
Eieren met kerriesaus
Linzensoep met broodcroutons
Kastanjepureetaartjes
Groentekroketten
Maïs met kaassaus
Gepofte aardappelen met kruidenboter
Boekweitflensjes met kwark en kersen


Vegetarisch menu 3
Grapefruitcocktail
Pittige paddestoelenbouillon
Groentetaart met brie
Pasteitjes met champignonragout
Salade van lollo rosso
Citroenpudding


Vegetarisch menu 4
Gorgonzola-perziksoep
Driekleurentagliatelle met bloem
Eier-preipatť
Bitterkoekjesijs met peer en chocosaus


Vegetarisch menu 5
Aubergine-wraps
Lasagne met portobella
Trostomaten aan de tak
Italiaanse chocoladerol

 

Kerst recepten

 


Kerstbrood

IngrediŽnten:
 

500 gram bloem
30 gram gist
1 tot 2 dl lauwe melk
200 gram gesmolten boter
75 gram basterdsuiker
1 ei
200 gram rozijnen
200 gram krenten
 

100 gram gesneden sukade
geraspte schil van Ĺ citroen
Ĺ theelepel kardemompoeder
Ĺ theelepel kruidnagelpoeder
100 gram gemalen amandelen
10 gram zout
gezeefde poedersuiker
 

Bereiding:
 

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneedt het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat (ongeveer 20 minuten). Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen.
Verwarm de oven voor op 175 įC en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel.
Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker.

 


Kerststol (voor 3 broden)

IngrediŽnten:

1 kg bloem
15 gram zout
250 - 300 ml melk
80 gram gist
poedersuiker
2 eieren
 

100 gram gesmolten boter
750 gram rozijnen
100 ml rum of grand marnier
100 gram amandelen, gemalen of gehakt
30 gram fijne tafelsuiker
300 gram amandelspijs
 

Bereiding:
 

* Vermeng de bloem met zout in een grote kom, maak in het midden een kuiltje. Verwarm de melk tot lauw. Verkruimel de gist in een kommetje en roer een deel van de lauwe melk erdoor. Giet dit mengsel in het kuiltje in de bloem. Strooi de suiker erover. Klop de eieren los en giet ze erbij, giet ook de boter erbij en kneed alles door elkaar tot een soepel en glad deeg. Zet het afgedekt 15 minuten op een warme plaats.
* Laat de rozijnen wellen in de rum of de grand marnier en kneed ze met de gemalen amandeleen door het deeg. Laat dit weer afgedekt 1 uur rijzen.
* Verdeel het deeg in drie stukken en vorm hiervan drie platte, ovale lappen. Vorm als u amandelsijs gebruikt hiervan rolletjes die iets korter zijn dan de deeglap en leg deze op eenderde van de rand op de deeglappen; sla de deeglap dubbel over de amandelspijs tot aan eenderde van de andere kant: zo ontstaat de typerende vorm van stol. Druk de deegrand iets aan en leg de broden op een ingevette bakplaat. Leg er losjes een theedoek over en laat de broden op een warme plaats meer 15 minuten rijzen.
* Verwarm de oven voor op 220 įC. Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de broden in 35 - 40 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze op een taartrooster afkoelen.
* Bestrijk de stollen met zachte boter en bestuif ze dik met poedersuiker
 

 


Kersttaart

IngrediŽnten:

150 gram boter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
3 eieren
150 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel koekkruiden
100 gram amandelen
150 gram rozijnen
 

enkele druppels amandelessence
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven
300 gram marsepein (kant en klaar)
eiwit
chocoladeblaadjes
 

Bereiding:
 

Roer de boter met de suiker tot room en voeg een voor een de eieren toe. Meng zelfrijzend bakmeel en koekkruiden door elkaar en spatel deze in gedeelten erdoor. Hak de amandelen klein en voeg deze met de rozijnen en amandelessence toe. Vet een springvorm in met boter en bestuif deze met bloem. Giet het beslag erin en schuif de vorm in een voorverwarmde oven van 160 įC, stand 2-3. Bak de taart in 70-990 minuten gaar. De taart is gaar wanneer een droge naald er na het prikken er weer droog uit komt. Haal de taart ui de oven en laat deze op een rooster afkoelen. Rol de marsepein uit tot een grote ronde lap en leg deze als een tafelkleed over de taart. Plak met wat eiwit wat chocoladeblaadjes erop.
 


Variatie: In plaats van chocoladeblaadjes kunt u natuurlijk ook dunne flikken of kleine kerstkransjes nemen.
 

 


Tulband


IngrediŽnten
5 eieren, poedersuiker, 100 gram bloem, 20 gram maÔzena, 100 gram boter, 100 gram suiker. Extra: tulbandvorm.

Bereiding
Roer de eierdooiers glad met de suiker. Zeef de bloem en de maÔzena in een beslagkom. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze aan de bloem toe. Klop het eiwit stijf en vermeng het met de boter, bloem, eierdooiers en de suiker. Doe dit direct in de ingevette tulband, die met een beetje poedersuiker en meel bestrooid is.

Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 225 graden C en bak de tulband in 30 - 35 minuten in het midden van de over gaar. Om te controleren of de tulband gaar is, een breinaald in het gebak stoppen. Als deze er droog uitkomt is de tulband klaar. Laat het gebak op een taartrooster afkoelen en bestrooi de tulband met poedersuiker.

 


Gevulde kalkoen


IngrediŽnten
1 kalkoen (panklaar) van 2-10 kg, zout, 750 gram tamme kastanjes, 1 theelepel kleingesneden salieblaadjes, 300-750 gram boter, suiker

Bereiding
Was de kalkoen en doe er zout op. Kruis de kastanjes in kook ze circa 10 minuten in ruim water. Giet de kastanjes af, pel ze en snijd ze in vieren. De lichaamsholte van de kalkoen vullen met de kastanjes en de salieblaadjes en de kalkoen dichtbinden. De kalkoen in de boter onder regelmatig bedruipen goudbruin en gaar braden in een warme oven bij 150 C - 175 graden C. Tegen het uitdrogen eventueel de kalkoen bedekken met aluminiumfolie of een vuurvaste kom met water onder in de oven plaatsen.

De kalkoen is gaar als het vlees bij de poten makkelijk loslaat. De braadtijd voor de kalkoen is afhankelijk van het gewicht: bij 2-4 kilo circa 2 1/2 uur, bij 5-7 kilo circa 3 3/4 uur, bij 10 kg circa 4 1/2 uur.

Haal de gare kalkoen uit de oven. Doe de jus in een pan en schenk er al roerend net zoveel water bij tot het bezinksel oplost. De poten eraf snijden en eventueel in twee stukken verdelen. De kastanjes uit de kalkoen halen en aanmaken met wat suiker. De vleugels afnemen en het borstvlees in twee stukken eraf nemen.

Het vlees in stukken verdelen en op een voorverwarmde schaal leggen. Schenk hier wat jus over. Leg de aangemaakte kastanjes naast het vlees. Lekker met een compote van perziken of abrikozen.

 


Banketstaaf met appel en rozijnen

IngrediŽnten
6 plakjes bladerdeeg, 300 gram amandelspijs, 1 appel, 1 eierdooier, 1/2 eetlepel citroensap, 3 eetlepel rozijnen, 2 eetlepel paneermeel, 1 eetlepel kofieroom, boter voor het invetten

Bereiding
Ontdooi het bladerdeeg en verwarm de oven voor op 225 graden C. Roer de spijs met vork los in een kom. Schil de appel en rasp die erboven. Voeg de eierdooier en het citroensap roer het mengsel smeuig. Vet de bakplaat in en leg twee rijen van drie plakjes bladerdeeg op de plaat. Bestrijk de randen met water en plak ze aan elkaar. Verdeel het paneermeel over het bladerdeeg.

Het spijsmengsel tot twee rollen vormen en op de deeglappen leggen. Het deeg om het spijs heenvouwen. Sluit de randen en plak de uiteinden goed dicht met water. De sluitrand naar beneden keren en de bovenkant bestrijken met de koffieroom.

In het midden van de oven de banketstaven in circa 25 minuten goudbruin en gaar bakken. Nadat de banketstaven op een taartrooster zijn afgekoeld het banket in 15 stukken van circa 4 centimeter snijden. Tot het serveren in een goed sluitend blik bewaren

 


Sneeuwballen

IngrediŽnten
2 eiwitten, 125 gram poedersuiker, 1 eetlepel sinaasappellikeur, 150 gram suiker, 75 gram witte chocolade, kaneel, poedersuiker

Bereiding
Klop de eiwitten stijf en klop er de poedersuiker en de sinaasappellikeur door tot er pieken blijven staan.
Verwarm de oven voor op 120 įC. Schep met een ijsbolletjestang bollen op het bakpapier (doop de tang tussendoor steeds in koud water). Maak met een lepel pieken op de bollen.

Bak de bollen in de oven in Ī 1Ĺ uur droog en laat ze op een taartrooster afkoelen. Verwarm op zacht vuur al roerend Ĺ dl water met de suiker tot de suiker oplost. Steek de bollen op satťprikkers, bestrijk de ronde kant van de bollen met de suikerstroop en laat die hard worden.

Smelt de witte chocolade au bain-marie, strijk dit op de platte kanten van de bollen en plak steeds 2 bollen tegen elkaar aan. Laat de chocolade in de koelkast opstijven. Bestuif de sneeuwballen royaal met poedersuiker en een snufje kaneel.


 


Slagroomijsbonbons

IngrediŽnten
250 gram bittere chocolade, 40 gram witte basterdsuiker, 1/4 liter slagroom

Bereiding
Breek de chocoladerepen in stukjes en smelt ze au bain marie. Laat de chocolade afkoelen tot ze handwarm is. Sla de room samen met de basterdsuiker stijf en roer dit door de chocolade.

Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit, op een met folie bedekte plaat, kleine rozetjes. Zet ze in de vriezer weg om ze door en door koud te laten worden.

 


GlŁhwein

IngrediŽnten
6 kruidnagels, 1 citroen, 1/4 l water, 150 gram basterdsuiker, 1 liter rode wijn, 6 schijven citroen

Bereiding
Steek de kruidnagels in de citroen. Breng het water met de citroen aan de kook en laat het 45 minuten trekken. Haal citroen uit het water, voeg de suiker en de wijn toe en breng de drank tegen de kook aan.

Schenk de hete wijn in glazen en doe in ieder glas een dun schijfje citroen.


 


Banketstaaf met appel en rozijnen

IngrediŽnten
6 plakjes bladerdeeg, 300 gram amandelspijs, 1 appel, 1 eierdooier, 1/2 eetlepel citroensap, 3 eetlepel rozijnen, 2 eetlepel paneermeel, 1 eetlepel kofieroom, boter voor het invetten

Bereiding
Ontdooi het bladerdeeg en verwarm de oven voor op 225 graden C. Roer de spijs met vork los in een kom. Schil de appel en rasp die erboven. Voeg de eierdooier en het citroensap roer het mengsel smeuig. Vet de bakplaat in en leg twee rijen van drie plakjes bladerdeeg op de plaat. Bestrijk de randen met water en plak ze aan elkaar. Verdeel het paneermeel over het bladerdeeg.

Het spijsmengsel tot twee rollen vormen en op de deeglappen leggen. Het deeg om het spijs heenvouwen. Sluit de randen en plak de uiteinden goed dicht met water. De sluitrand naar beneden keren en de bovenkant bestrijken met de koffieroom.

In het midden van de oven de banketstaven in circa 25 minuten goudbruin en gaar bakken. Nadat de banketstaven op een taartrooster zijn afgekoeld het banket in 15 stukken van circa 4 centimeter snijden. Tot het serveren in een goed sluitend blik bewaren

 


Meer links naar sites met recepten


 

Kerstrecepten 2

3 gangen kerst diner

Kookotheek kerstmenu's

De vlam in de pan

Kerstkransjes maken

Oliebollen maken

Receptenrubriek

Kerst recepten

Culinaire recepten

Engelstalige recepten

Christmas cooking (engels)

 


Restaurants


Dinnersite

 

 

 

 
 
 

 

plaatjes - arrangementen - muziek - webcams - kaarten - kerstmarkten - wallpapers - recepten - puzzels - spellen - toplijst - teksten - kleurplaten - knutselen - links - wallpaper 800x600 - wallpapers 1024x768

 

Hieronder enkele top partners

kerst.startpagina.nl

 

 

 


 

af.nl